skip to Main Content
+45 2480 9664 info@karmagi.dk Åbningstider: hverdage 9 - 16
Børn Og Kræsenhed

Børn og kræsenhed

Forskere fra Københavns Universitet er enige om, at børn som udgangspunkt ikke er kræsne. Universitetet har udført en stribe forsøg der viser, at helt små børn kan vænnes til at spise stort set alt, hvad der sættes på bordet.

Der er dog en periode, hvor alle børn er meget frygtsomme over for at prøve nye madvarer. I kræsenhedsforskningen kalder man det ’food neophobia’ - fobi over for ny mad.
Vi kan alle have forbehold over for fremmedartet mad, f.eks. når vi besøger et nyt land og bliver udsat for sammensætninger, vi ikke før er stødt på.

Alle børn i alderen 2 til 5 år lider af fobi for ny mad

Antropologer har lavet studier på, hvorfor det sætter ind lige i den alder: Det er på det tidspunkt, hvor børnene for tusinder af år tilbage, har været store nok til at færdes i naturen på egen hånd. Dengang har det været vigtigt ikke at spise alt, hvad de fandt.

Det betyder, at det er smart at sætte ind før toårsalderen og hælde så mange smags- og madoplevelser i sine børn som muligt. Det handler om at give dem en så bred palet af smage som muligt, "før de rammer muren".

Forældrene kan være med til at fastholde deres børns kræsenhed

Forældre der har kræsne børn, bekræfter ofte børnene i at de er kræsne. Eftersom børn vil gerne leve op til deres forældres forventninger, kan kommentarer som ”Du er så kræsen Sofie, at jeg snart ikke ved, hvad jeg skal servere for dig”, risikerer at fastholde børn i deres kræsenhed.

Vi voksne, især kvinder, har mange følelser forbundet med mad og derfor bliver det at nægte at spise, et rigtig godt redskab til at få magt. Vi skal lære at slappe mere af og bare blive ved med at servere det, barnet ikke kan lide. Om vi så skal gøre det 20 gange.

Vi giver ofte som forældre og bedsteforældre en række signaler og følelser sammen med maden, med vores talen i babysprog: ”Nå, skal du ha’ en lille hapser” eller ”du må først få en is når du har spist heelt op” eller ”du skal bare spise en masse gulerødder, så bliver du stor og stærk”.
Børn er IKKE dumme, de fornemmer tydeligvis ”oversalg” af maden, bliver mistroiske og sætter hælene i.

Skulle dit barn efter 5 års alderen være for kræsen, har vi hos Karmagi.dk skabt selvhypnose lydfiler som kan være særdeles velegnede til at bryde den vane. Du finder lydfilerne under kategorien Børn...

Kræsenhed hos børn

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *